Kom ovenpå efter stress

Stress er i dag en sygdom, der rammer rigtig mange mennesker. Men det til trods, er det en sygdom, der er svær at definere præcist. Udtrykket bruges i vidt omfang, og mange forstår måske ikke helt, hvad stress egentlig er – eller hvad der kan udløse det.

Kort fortalt er stress en overbelastningsreaktion, hvor kroppen reagerer på i for lang tid at have været oversvømmet med stresshormoner. Den fortæller os så at sige, at den ikke længere kan holde til det pres, den oplever.

Men hvad udløser så vores stresshormoner? Ifølge PiaMaria, der er stresscoach, er stresshormoner generelt vigtige for os, da de gør os i stand til at kæmpe eller flygte, hvis vi oplever en reel fare. Og hjernen skelner ikke mellem en virkelig fare eller en tænkt fare:

”En tænkt fare kan for eksempel være, hvis du er bange for ikke at nå din deadline eller bange for du bliver fyret, hvis du ikke udfører dit arbejde godt nok. Altså usikkerhed. Det kan få stresshormonerne til at flyde i stride strømme. Og det kan vi ikke tåle i lang tid ad gangen ”, fortæller Pia Maria.

Det handler om at forstå årsag og sammenhæng, så man kan bremse det, inden det er for sent
PiaMaria, stresscoach

Hvad gør man, hvis man først har været stresset?

Stress kan ramme på vidt forskellige måder, med vidt forskellige årsager og vidt forskellige mennesker. Men har du først været alvorligt stresset, er du ofte mere sårbar i forhold til at blive ramt igen.

Derfor er rigtig mange nervøse for, hvordan det skal gå, når man kommer sig efter stress. Og det gælder uanset om man er ledig eller i job – for det, der fylder hos mange, er tanken: bliver jeg stresset igen?

Ifølge PiaMaria er det vigtigt at forstå årsag og sammenhæng til stressen, så man kan tage kontrol over det: ”Vi siger jo i folkemunde, at vi ’bliver ramt af stress’ – som om det er noget, der kommer udefra. Men i virkeligheden sker det hele jo inde i os selv som en respons på noget, der sker i det ydre eller det indre. Og det kan man tage kontrol over”, siger hun og understreger, hvor vigtigt det er at forstå stress:

”Det handler rigtig meget om at forstå årsag og sammenhæng. For når du gør det, kan du nå at bremse det hele, inden det er for sent”.

Kom tilbage efter stress

  1. Forstå din stress
  2. Vær opmærksom på dine stresssymptomer
  3. Vær opmærksom på dine stress-triggere
  4. Hold pauser i løbet af dagen
  5. Hvil dig

Bliv meget klogere på stress og på hvordan du kommer tilbage til jobbet ved at lytte til vores podcast, hvor Pia Maria uddyber rådene og forklarer, hvad der sker i kroppen ved stress.

”Jeg er stresset, for der er meget jeg skal nå!”

Mange forbinder stress med at have meget travlt og mange bolde i luften. Men man kan sagtens have travlt uden at være stresset, så længe man har ressourcer og lyst til det, man har travlt med. Omvendt kan man også blive alvorligt syg af stress uden at ”have travlt på jobbet”. Faktisk er mange ledige lige så stressede som folk i arbejde.

Ledighedsstress

Som ledig er der ofte mange ting, man skal holde styr på og forholde sig til samtidig med at man kan være ramt af følelsesmæssige bekymringer som usikkerhed og frygt.

Det er meget individuelt, hvad der udløser stressresponsen, men for mange ledige er det:

  • Ydre/indre krav
  • Isolation
  • Følelser
  • Lav stresstærskel
  • Få ressourcer
  • Bekymring
  • Sammenligning med andre
  • Tab af kontrol

Find værktøjer til at undgå ledighedsstress her

Download skema til arbejdsuge her

 

Vær opmærksom på, at stress-coaching er forbeholdt Ase a-kasse-kunder, som har tegnet en privatforsikring gennem Tryg. Læs mere her.