Studiejob og dagpenge
Der kan være gode grunde til at beholde sit studiejob, selv om man bliver færdig med sin uddannelse. Beslutter du dig imidlertid for at vinke farvel til studiejobbet, kan det være vigtigt, at du fratræder inden den dag, du dimitterer, da det har betydning for din ret til dagpenge.
Drømmescenariet for langt de fleste efter endt uddannelse er selvfølgelig at få et godt, relevant job på hånden med det samme – at gå direkte i arbejde. Og stort tillykke, hvis du er blandt dem! Måske er du så heldig, at din arbejdsgiver tilbyder dig en fast stilling. Alternativt er der to hovedveje for dig, der både har et studiejob og er på vej til at blive færdig med din uddannelse.
Brug dit studiejob som springbræt
Jo mere relevant dit studiejob er for din uddannelse og dine jobønsker, jo smartere kan det være for dig at beholde det, selv om du dimitterer. Du står naturligvis i et bedre lys hos en ny, potentiel arbejdsgiver, hvis du viser din sult og iver ved at være i et studiejob, som du beholder lige indtil det første ’rigtige’ job kommer. Og som dimittend kan du måske få supplerende dagpenge, hvis dit studiejob ikke overstiger 145,53 timer pr. måned. Er du i denne situation, er det en god idé at kontakte os i god tid, så vi kan vejlede dig.
Læs mere om arbejde på nedsat tid og supplerende dagpenge
Hvis du stopper i dit studiejob, skal du være særlig påpasselig
Er planen, at du vil stoppe med dit studiejob i forbindelse med at du bliver færdig – uden at du har noget andet på hånden – skal du holde tungen lige i munden. Især hvis du selv siger jobbet op. Her er tommelfingerreglen, at du ikke blot skal opsige, men også fratræde, dit studiejob, inden du har taget din sidste eksamen. Ellers får du som udgangspunkt en karantæne på tre uger, før du kan få dagpenge.
Læs mere om dagpenge som nyuddannet
Enkelte dimittender kommer i karantæne under alle omstændigheder
Ingen regel uden undtagelse. Opsiger og fratræder du dit studiejob, inden du dimitterer, kan du komme i karantæne alligevel. Det sker, hvis du på opsigelsestidspunktet opfylder betingelserne for at få dagpenge. Og det gør du, hvis du har været medlem af a-kassen i mindst et år og har tjent minimum 263.232 kr. (2024-tal) inden for de seneste tre år. I denne situation er vi desværre pålagt at give dig karantæne, fordi du selv opsiger dit job – med mindre du har det, lovgivningen kalder en ’gyldig grund’.
Vi opfordrer dig til at kontakte os, hvis du er i denne situation.
Hvad er såkaldt gyldige grunde til at sige op?
- Du kan ikke klare jobbet på grund af dit helbred
- Du får problemer med transport til og fra arbejde
- Du flytter, fordi din mand/kone får job et andet sted
- Din ret til supplerende dagpenge er ophørt
OBS! Der er knyttet betingelser til de gyldige grunde, ligesom der er flere. Alle detaljer findes i lovgivningen.