Fritidsjob som 15-17 årig
Tillykke, dit barn er nu gammelt nok til at have et fritidsjob og tjene sine helt egne penge - men hvad må dit barn reelt set beskæftige sig med, og hvor mange timer må dit barn egentlig arbejde? Vidste du f.eks. at der er der forskel på reglerne, alt efter om dit barn har afsluttet 9. klasse eller ej?
Spørgsmålene og bekymringerne som forældre kan være mange, men frygt ej - vi har samlet de vigtigste informationer til dig, som er foræder til et barn mellem 15-17 år.
Hvor kan man arbejde som 15-17årig?
Når dit barn er mellem 15-17 år, er der rig mulighed for at lande et fritidsjob. Så kan de tjene deres egne penge og er ikke længere er afhængige af at skulle spørge dig om lidt ekstra lommepenge. Det er dog ikke alle steder man må arbejde, når man er under 18 år. Der gælder samtidig også nogle særlige regler for, hvor meget man må arbejde, hvornår på døgnet osv. Disse regler er også forskellige afhængigt af, hvorvidt dit barn har afsluttet 9.klasse eller ej.
Nogle eksempler på hvor man kan søge job er følgende:
- Supermarked
- Butiksassistent i f.eks. en tøjbutik
- Bagerforretning
- Spisesteder f.eks. en pizza restaurant eller kaffebar
- Tankstationer
- Lager
Du skal dog være opmærksom på, at dit barn først må være ansat til at stå ved kassen, når han eller hun er fyldt 15 år og har afsluttet 9. klasse, medmindre der er tale om lettere ekspeditionsarbejde som f.eks. i en bagerforretning.
Dette må man ikke lave
Selvom mulighederne for et fritidsjob er mange, er det ikke alt en 15-17-årig må beskæftige sig med på sin arbejdsplads. Dit barn må f.eks. ikke:
- Løfte mere end 12 kilo eller skubbe/trække mere end 250 kilo.
- Arbejde med kemikalier som har det orange faremærke symboler.
- Arbejde med kræftfremkaldende stoffer og kemikalier.
- Arbejde med farlige maskiner, som ikke er afskærmede.
- Arbejde i restaurationer, hvor der serveres stærke drikke og alkohol - heller ikke hvis dit barn arbejder i f.eks. garderoben eller som opvasker.
- Du skal også være opmærksom på, at dit barn ikke må tælle kassen op eller låse butikken af efter endt arbejdsdag. Dette må man nemlig først have ansvaret for når man er fyldt 18 år.
Hvor lange vagter må en ungarbejder have?
Har dit barn fået sit første rigtige fritidsjob er det ikke helt ligegyldigt hvor mange timer om dagen og ugen dit barn må arbejde. Der gælder nemlig en række særlige regler for børn og unges arbejdstid i aldersgruppen 15-17 år. Både i forhold til hvor meget dit barn må arbejde og i forhold til, hvornår på døgnet dit barn arbejder - der er nemlig forskellige regler som afhænger af, hvorvidt dit barn stadig går i skole eller ej.
Nedenfor kan du læse hvor mange timer dit barn dagligt og ugentligt må arbejde og hvilke regler som er gældende samt hvornår.
Hvis dit barn stadig går i skole
Hvis dit barn er mellem 15-17-år, og stadig går i skole, må han eller hun højst arbejde to timer på skoledage og otte timer på fridage.
Den ugentlige arbejdstid må heller ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 40 timer i uger, hvor der er helt skolefri f.eks. i sommerferien.
Går dit barn i skole, må han eller hun heller ikke arbejde i tidsrummet fra kl. 20.00 – 06.00.
Hvis dit barn ikke længere går i skole
Hvis dit barn er mellem 15-17-år, og ikke længere går i skole, må den daglige arbejdstid ikke overstige den sædvanlige arbejdstid for voksne, der arbejder i samme fag. Arbejdstiden må dog aldrig overstige otte timer om dagen og 40 timer om ugen.
Som udgangspunkt må dit barn som ikke længere går i skole heller ikke arbejde i tidsrummet fra 20.00 – 06.00.
Der findes dog visse undtagelser til ovenstående arbejdstidsregel. Dit barn må som udgangspunkt godt arbejde frem til kl. 24.00, hvis dit barn er beskæftiget med arbejde på hotel, restaurant, grillbar, tankstation eller lignende.
Børn og unge, der ikke går i skole og er fyldt 15 år, må desuden arbejde med visse typer af stoffer og materialer - dette kan f.eks. være påfyldning af brændstof på maskiner, som de må betjene og bruge.
Daglig hviletid
Er dit barn mellem 15-17 år, og stadig går i skole, skal dit barn have en sammenhængende hvileperiode på mindst 14 timer i døgnet og må ikke arbejde i tidsrummet fra kl. 20.00 til kl. 06.00.
Er dit barn mellem 15-17 år, og ikke længere går i skole, skal dit barn have en sammenhængende hvileperiode på mindst 12 timer i døgnet og må som udgangspunkt derfor heller ikke arbejde fra kl. 20.00 til kl. 06.00. Der er dog visse undtagelser til denne regel. Dit barn må f.eks. godt arbejde med omdeling af aviser fra kl. 05.00 om morgenen og i f.eks. butikker og tankstationer indtil klokken 22.00 om aftenen.
Ugentligt fridøgn
Børn mellem 15-17-år, der stadig går i skole, skal have to sammenhængende fridøgn inden for hver periode på syv døgn. Heraf skal ét fridøgn normalt omfatte en søndag.
Er dit barn mellem 15-17 år, og ikke længere går i skole, har dit barn krav på to sammenhængende fridøgn inden for hver periode på syv døgn. Reglen kan dog (under bestemte betingelser) fraviges i landbruget og i sundhedssektoren.
Læs mere om vagter og vagtplaner her
Har mit barn ret til en spisepause på sit arbejde?
Uanset om dit barn går i skole eller ej, har han eller hun samtidigt også krav på at have en pause på mindst 30 minutter, hvis den daglige arbejdstid overstiger 4,5 timer.
Få inspiration til ansøgningen
Er du medlem af FamilieFagforeningen tilbyder Ase feedback på din og dit barns ansøgning samt CV. Som medlem kan I også besøge vores jobsøgningsunivers og finde inspiration til hvordan en ansøgning eller et CV kan se ud samt få tips og tricks til den kommende jobsamtale.
Ring til juridisk hotline
Er du i tvivl hvorvidt dit barns arbejdsplads overholder reglerne? Har du behov for sparring, kan du som medlem af familiefagforeningen få råd og vejledning vedrørende lige præcis jeres specifikke situation. Vi gennemgår også gerne ansættelseskontrakten inden den underskrives for at sikre, at alle regler og krav er overholdt. Vi sidder klar til at hjælpe dig og dit barn alle hverdage. Vi har åbent mandag-fredag: kl. 08.00 -16.00.
ring 7013 7021