Stress på arbejdspladsen
Der kan være mange grunde til arbejdsrelateret stress på jobbet, og det er meget individuelt, hvad der skaber stress, samt hvordan man påvirkes. Bliv klogere på stress her på siden, og få gode med i bagagen, så du kan håndtere samt forebygge stress.
Hvad er stress?
Stress er kroppens reaktion på udfordringer, der overstiger ens evne til at tilpasse sig. Kortvarig stress kan styrke og forberede os på at møde udfordringer, som eksempelvis eksamener og konflikter. Men langvarig stress, som overstiger vores håndteringsevne, kan påvirke krop og sind negativt og ende med en sygemelding.
De seks stressfaktorer
Når vi taler om langvarig stress, så er der ifølge Sundhedsstyrelsen seks stressfaktorer, som går igen på arbejdspladsen. De er:
- Lav indflydelse på sin arbejdssituation
- Følelse af meningsløshed
- Følelse af uforudsigelighed
- Ringe social støtte fra ledere og kollegaer
- Manglende anerkendelse og belønning i forhold til indsatsen
- For høje eller lave krav
Lær symptomerne på stress at kende
Stress kan ramme mennesker forskelligt, og symptomerne kan både være fysiske, psykiske og komme til udtryk i adfærden. Nogle stresssymptomer er nemmere at opdage og gøre noget ved i tide, mens andre kan ligge og ulme længe og derfor ende med at få store konsekvenser. Det er vigtigt at lære symptomerne på stress at kende, så du kan foretage vigtigt ændringer i dit arbejdsliv eller derhjemme, før det ender med en langvarig sygemelding.
Forebyg stress på arbejdspladsen
Overordnet set handler det om at sørge for, at kroppen genfinder en balance mellem at være i arbejde og restituere. Arbejdsrelateret stress vil på mange måder kunne forebygges, men i nogle jobs vil risikoen være større, og det kan være sværere at undgå. Men uanset hvilken arbejdsplads du er på, og hvilken stilling du sidder i, så er det hensigtsmæssigt at forsøge at reducere stressfaktorer så meget som muligt.
Vi giver dig her nogle gode råd til at forebygge stress på arbejdspladsen eller som minimum nedsætte stressniveauet:
- Kend dine egne signaler: Det er vigtigt, at du får en fornemmelse af, hvad det egentlig er, der belaster dig eller gør, at du føler dig udfordret. Du kan med fordel notere, hvis du oplever nogle situationer, som virker ekstra stressende.
- Planlæg din dag: Du kan gøre din dag mere overskuelig, hvis du tydeliggør for dig selv, hvad du skal nå og hvornår. Du kan derfor lave en plan over din arbejdsdag – dette kan eventuelt gøres, inden du går hjem dagen før.
- Kobl af, og hold pauser: Det er vigtigt, at du tager de pauser, som du har ret til, så du kan restituere og opbygge ny energi. Det samme gælder, når du har fri fra arbejde – forsøg så vidt muligt at holde dig fra din computer eller telefon efter arbejdstid.
- Spørg om hjælp, eller sig nej: Det er okay at spørge om hjælp, når du har brug for det eller føler, der er noget, som er uoverskueligt. På samme måde gælder det, at du gerne må sige fra, hvis der stilles krav til noget, som du ved, du ikke kan nå.
- Snak om det: Det hjælper tit, hvis du taler med enten familie, venner eller kollegaer om dine problemer. Vær åben og ærlig omkring din situation – dette kan også være et samtaleemne til din MUS-samtale.
- Dyrk motion: Motion vil ofte give dig mere energi og overskud i din hverdag både fysisk og mentalt.
- Hold forbruget af stimulanser nede: Det er vigtigt, at forbruget af kaffe, cigaretter og alkohol holdes til et minimum, da det kan overbelaste kroppen og have en negativ indflydelse på din søvn.
- Få nok søvn: Tilstrækkeligt med søvn og hvile kan forebygge eller afhjælpe dit stressniveau.
Har du allerede været ramt af en stresssygemelding
så kan du hos Ase også læse om, hvordan du kan komme ovenpå igen efter stress.